gradini verdicale

Echilibrează-ți stilul de viață și oferă-ți acel loc din care să te refaci cu energie.

Un colţ verde în spaţiile închise este mereu binevenit. Printre opţiunile de integrare a naturii în propriul apartament, birou sau cafenea se numără şi grădinile verticale, un tip de spaţiu verde tot mai des întâlnit şi îndrăgit de către voi. Acest trend se datorează iniţiativei noii generaţii de grădinari care preferă să experimenteze şi doresc să aduce mai mult din natură în jungla urbană.

Grădinile verticale reprezintă o alegere inspirată de design interior fie pentru apartament, fie pentru birou, restaurant, cafenea sau chiar magazin sau recepţie.

Avantaje:

  • plantele cultivate aduc natura mai aproape de tine;
  • împrospătează şi purifică aerul;
  • creează o atmosferă plăcută în care te simţi instantaneu mai bine;
  • îţi pui creativitatea la treabă;
  • poţi avea verdeţuri şi legume proaspete;
  • absorb poluanţii din atmosferă;
  • elimini grija decorării locului respetiv;
  • este uşor de întreţinut;
  • cercetările de specialitate au arătat că spaţiile interioare au grădini verticale conţin cu până la 50-60% mai puţine boli transmisibile prin aer şi bacterii din camere.

Grădinile verticale pot şi montate pe diferite tipuri de supoprturi metalice, din lemn, pe un gard, pe un perete de cărămidă sau beton. Este important ca plantele să aibă suficient loc pentru a creşte sănătos, dar şi suficientă lumină naturală.

Cuiburile în care plantele sunt amplasate sunt realizate dintr-un material special impermebil, compus din trei straturi:

  1. Stratul interior care permite apei să fie distribuită uniform în tot cuibul
  2. Ţesătura acrilică care conferă rezistenţă structurală
  3. Stratul exterior care asigură hidroizolaţia, cât şi posibilitatea de oxigenare eficientă a rădăcinilor şi pământul. Făcut să reziste la greutăţi duble faţă de capacitatea lor normală, pământul umed cu plante, oferă rezistenţs şi bariera hidro pentru protecţia pereţilor şi a mobilei.

Tipurile grădinilor verticale diferă în funcţie de locaţia acestora. Dacă doriţi să amenajaţi o astfel de grădină pe terasă, una amplă, luxuriantă, cu plante mari şi dese care iubesc soarele este cea mai potrivită opţiune. Când vine vorba de zonele de relaxare, precum dormitorul, puteţi opta pentru plante care emană cantităţi mai mari de oxigen pentru a vă îmbunătăţi somnul. În bucătărie, plantele aromatice şi legumele mici pot fi la îndemâna ta printr-o grădină verticală de acest tip. În final, grădinile verticale pot fi amplasate şi pe faţetele clădirilor pentru un aspect inedit.

În ceea ce priveşte plantele recomandate pentru grădini verticale, acestea pot fi diferite în funcţie de lumina la care acestea sunt expuse. În cazul spaţiilor cu lumină redusă, puteţi opta pentru Dracena Marginata, Chamaedorea Elegans, Aspidistra Elatian, Nephrolepsis Exaltata.

Dar, dacă doreşti o grădină verticală pe un perete luminos, Filifera Agave, Aristita Alol, Zucca Pitica sau Kalancho.

Aşadar, grădinile verticale formate din plante perene sau aromatice, la care se pot adăuga elemente naturale precum pietre, reprezintă o opţiune pe cât de estetică, pe atât de utilă pentru a decora un spaţiu interior sau exterior restrâns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button