Cele mai frumoase şi longevive grădini primesc atenţie pentru întregul an. Grădina ta este un spaţiu care are nevoie de atenţie permanentă, chiar şi în afara sezonului. Şi, tocmai pentru ca întreţinerea sa este un proces continuu, vei avea nevoie de ajutor profesional.
Din experiența dobândită de-a lungul anilor, știm că spaţiu verde, fie el interior sau exterior, are nevoie de îngrijire diferită în funcţie de anotimp, tocmai de aceea am adunat căteva sfaturi şi tehnici pentru a le împărtăși cu voi.
1. Vara
Deşi mulţi dintre voi ar putea crede că activitatea de grădinărit se va reduce odată cu venirea verii, profesioniştii în peisagistică pot contrazice acest fapt. Într-adevăr, munca cea mai migăloasă este atunci când însămânţezi şi plantezi, sau atunci când instalezi sisteme de drenaj şi irigare. Însă, pentru ca plantele să se dezvolte armonios şi sănătos, vara este nevoie de o îngrijire continuă.
Gazonul are nevoie de îngrijiri speciale atunci când terenul nu este unul perfect drept şi când clima este pretenţioasă. Astfel, atunci când acesta depăşeşte înălţimea de 9 - 10cm, necesită tundere o dată pe săptămână cu o maşină care adună gazonul tăiat. Este cunoscut și faptul că cele mai frumoase peluze de gazon sunt tunse foarte des.
Când vine vorba de plante, arbori, arbuşti şi chiar flori, vara acestea au nevoie să fie curățate de plantele dăunătoare, se vor aplica tratamente fito-sanitare o dată la 15 zile (fungicide, ierbicide, insecticide, fetilizanţi), se vor controla buruienile și se vor executa tunderi de corecţie (la arbori şi arbuşti sau garduri vii).
De asemenea, datorită secetei, plantele şi gazonul vor avea nevoie de irigare mai des decât de obicei precum şi fertilizare o dată pe lună.
2. Toamna
Activitatea peisagiştilor în această perioadă include curăţarea frunzelor,aerisirea gazonului, aplicarea de fertilizator pentru o creştere rapidă în primăvară, dar şi întreţinerea sistemului de irigare.
Grămezile de frunze aşternute în grădina ta nu se descompun complet, iar acest proces creşte aciditatea pământului. Tocmai de aceea este necesară strângerea resturilor vegetale rezultate.
De asemenea, capetele buruienilor continuă să-şi împrăştie seminţele pentru germinarea din primăvara următoare. Toamna târzie mai reprezintă o bună perioadă pentru a pregăti grădina de iarnă prin învelirea şi adăugarea substanţelor de încetinire a creşterii gazonului pe timpul frigului.
3. Iarna
Această perioadă este perfectă pentru a inspecta grădina, pentru a stabili împreună cu peisagistul planul de lucru pentru primăvara care urmează. Dacă doriţi o grădină de legume, acum este timpul să căutaţi şi să alegeţi seminţele. În cazul în care nu dispuneți de spaţiu exterior sufieient pentru o grădină orizontală, puteţi planifica amenajarea unei grădini verticale interioară.
Tot iarna, pentru a evita îngheţarea plantelor este necesară deszăpezirea anumitor soiuri, deszăpezirea aleilor şi gazonului, precum şi devrigarea acestuia.
Datorită greutăţii zăpezii, anumiţi arbori şi arbuşti pot suferi, rezultând în ramuri sau crengi rupte, de aceea au nevoie de întreținere.
4. Primăvara
Cu toţii ştim că primăvara este anotimpul perfect pentru a planta fructele şi legumele, însă pentru asta este esenţială revitalizarea solului cu compost sau îngrăşământ.
În lunile aprilie şi mai se pot tunde şi curăţă vechile plante, iar plantele cu flori trebuie retezate imediat după înflorire.
În cazul în care îţi doreşti o schimbare, poţi analiza vechile plante şi poți stabili care dintre acestea trebuie înlocuite sau poţi apela chiar la un expert în peisagistică pentru a-ţi oferi îndrumare în acest sens.
Tot primăvara, din cauza compactării gazonului în urma gradului de activitate ridicat pe suprafața sa, acesta necesită aerisire, adică instalarea unor canale de aer în gazon, ce pot ajunge la rădăcinile acestuia. De ce are nevoie gazonul de aerisire? În urma sufocării rădăcinilor, firele de iarbă nu se mai dezvoltă corespunzător și duce la apariția găurilor în gazon.
Pe lângă aceste procese, scarificarea este esenţială pentru a evacua resturile organice rezultate în urma tunsului şi pentru a împiedica deteriorarea gazonului.
Astfel, putem spune că mitul în care nu poți realiza activități de peisagisitică și grădinărit în orice anotimp, nu doar primăvara. Trebuie reținut faptul că o grădină frumoasă și sănătoasă are nevoie de îngrijire pe tot parcursul anului.