Ce este un terrarium?

Un terrarium este un recipient închis, de obicei din sticlă, care imită un mediu natural și este utilizat pentru a găzdui plante. Este o mini-ecosistem autonom, în care plantele, solul, apa și alte elemente interacționează reciproc pentru a crea un mediu sustenabil.

Terrariile sunt adesea folosite în peisagistică pentru a crea mici grădini interioare sau exotice, în special pentru plantele tropicale și de climă umedă.

Un terrarium bine proiectat necesită o atenție specială la compoziția solului, umiditatea, lumina și temperatura. Plantele selectate pentru un terrarium trebuie să fie rezistente la umiditate și să aibă nevoi similare de creștere și îngrijire. De asemenea, pot fi adăugate elemente decorative, cum ar fi pietre, lemn sau alte obiecte, pentru a crea un aspect mai atrăgător și mai natural.

Terrariile sunt o opțiune populară în amenajarea interioară, oferind o modalitate unică de a aduce natura în case și birouri. Ele pot crea un spațiu verde și relaxant, contribuind la îmbunătățirea calității aerului și la aducerea unei frumuseți naturale în încăperile interioare.

Noi vă putem ajuta să creați și să întrețineți un terrarium personalizat, adaptat preferințelor și nevoilor dvs. Vă stăm la dispoziție cu servicii de consultanță, proiectare și furnizare de plante și materiale necesare pentru a vă transforma spațiul într-o mică grădină fermecătoare și ușor de întreținut.

Cum poate fi amenajat un terrarium?

Amenajarea unui terrarium este un proces creativ și plin de posibilități. Iată câțiva pași și aspecte importante de luat în considerare atunci când amenajați un terrarium:

 • Alegerea recipientului: Selectați un recipient potrivit, de preferat din sticlă sau plastic transparent, care să permită vizualizarea plantelor din interior. Asigurați-vă că recipientul are o capacitate adecvată pentru a găzdui plantele și a le permite să crească înăuntru.

 

 • Stratul de drenaj: Adăugați un strat de drenaj în partea de jos a terrariumului. Acesta poate consta în biluțe de argilă, pietricele sau cărbune activat. Stratul de drenaj ajută la drenarea excesului de apă și previne stagnarea și putrezirea rădăcinilor plantelor.

 

 • Stratul de sol: Adăugați un strat de sol potrivit pentru plantele pe care doriți să le cultivați în terrarium. Solul potrivit poate varia în funcție de preferințele speciilor de plante selectate, dar în general un amestec de sol de flori sau sol universal, combinat cu turbă sau pietriș, poate fi potrivit.

 

 • Plantele potrivite: Selectați plante care se potrivesc cu condițiile din terrarium, cum ar fi umiditatea și lumina. Plantele rezistente la umiditate și cu nevoi similare de creștere sunt cele mai potrivite. Luați în considerare înălțimea și răspândirea plantelor pentru a crea un aspect plin și armonios.

 

 • Elemente decorative: Adăugați elemente decorative pentru a crea un aspect atractiv și natural. Puteți include pietre, lemn, mușchi, figurine mici sau alte obiecte pentru a completa atmosfera terrariumului.

 

 • Iluminare: Asigurați-vă că terrariumul are suficientă lumină naturală sau utilizați iluminare artificială adecvată pentru a sprijini creșterea plantelor. Unele plante pot necesita lumină indirectă în timp ce altele pot avea nevoie de lumină directă.

 

 • Umiditate și ventilație: Controlați nivelul de umiditate din terrarium prin stropirea periodică a plantelor și asigurând o ventilație adecvată. Un terrarium prea umed poate duce la apariția mucegaiului sau putrezirea plantelor, în timp ce unul prea uscat poate afecta sănătatea plantelor.

 

 • Întreținere regulată: Monitorizați terrariumul și asigurați-vă că mediul este echilibrat. Urmăriți creșterea plantelor, eliminați frunzele uscate sau bolnave și ajustați nivelul de umiditate și lumină, după nevoie.

 

Care sunt avantajele alegerii unui terrarium?

Alegera unui terrarium aduce numeroase avantaje și beneficii. Iată câteva dintre ele:

 • Decorare și estetică: Terrariile adaugă o notă de frumusețe și natură în orice spațiu. Ele pot fi create în diferite stiluri și tematici, permitându-vă să personalizați aspectul lor în funcție de preferințele dvs. și de designul interior.

 

 • Spațiu compact: Datorită dimensiunilor lor reduse, terrariile sunt potrivite pentru orice tip de locuință, inclusiv apartamente sau birouri cu spații limitate. Acestea pot fi amplasate pe mese, birouri, rafturi sau chiar suspendate, adăugând un element decorativ interesant.

 

 • Ușor de întreținut: Terrariile necesită în general o întreținere redusă. De obicei, acestea au un ecosistem închis care reciclează apa și nutrienții, ceea ce înseamnă că veți petrece mai puțin timp și efort în grija lor. Umiditatea din interiorul terrariului este menținută, în mare parte, închisă, ceea ce reduce necesitatea stropirii sau udării frecvente.

 

 • Creșterea plantelor: Terrariile oferă un mediu propice pentru creșterea plantelor. Datorită sticlei lor transparente, ele permit pătrunderea luminii solare și creează un efect de seră care menține temperaturile și umiditatea adecvate. Aceasta înseamnă că puteți crește o varietate de plante care prosperă în medii umede și cu lumină moderată.

 

 • Purificarea aerului: Plantele dintr-un terrarium contribuie la purificarea aerului prin procesul de fotosinteză. Ele absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen, îmbunătățind calitatea aerului din încăpere și creând un mediu mai sănătos.

 

 • Relaxare și bunăstare: Beneficiile psihologice ale terapiei prin grădinărit sunt binecunoscute. Terrariile oferă o modalitate de a vă conecta cu natura și de a vă relaxa, contribuind la reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit.

Unde putem amplasa un terrarium?

Un terrarium poate fi amplasat în diferite locuri în interiorul unei locuințe sau a unui spațiu de lucru.

Iată câteva sugestii pentru amplasarea unui terrarium:

 • Masa sau birou: Terrariile sunt ideale pentru a fi expuse pe mese sau birouri. Ele pot adăuga o notă de verdeață și prospetime în spațiul de lucru și pot contribui la crearea unei atmosfere mai plăcute și relaxante.

 

 • Rafturi sau etajere: Amplasați terrariile pe rafturi sau etajere pentru a crea un efect vizual interesant și pentru a ocupa spațiul în mod eficient. Alegeți dimensiuni și forme diferite pentru a adăuga varietate și a crea un aspect armonios.

 

 • Ferestre sau pervazuri: Plasarea unui terrarium în apropierea unei ferestre sau pe un pervaz asigură accesul la lumină naturală, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea plantelor din interior. Asigurați-vă că terrariul nu este expus direct la razele soarelui puternice, deoarece acestea pot provoca supraîncălzire sau arsuri.

 

 • Coloane sau suporturi suspendate: Dacă doriți să economisiți spațiu și să adăugați un element decorativ înalt, puteți opta pentru coloane sau suporturi suspendate pe care să amplasați terrariile. Această opțiune este potrivită pentru terrariile cu design vertical și poate adăuga o notă de eleganță în încăpere.

 

 • Podea sau blaturi: Terrariile mai mari și mai complexe pot fi amplasate direct pe podea sau pe blaturi, oferind astfel un punct focal în cameră. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru ca terrariul să se dezvolte în mod corespunzător și că este accesibil pentru întreținere și observare.

În funcție de designul interior al spațiului dvs., puteți alege să amplasați un singur terrariu sau mai multe, creând un aranjament armonios și plin de viață. Firma noastră vă poate oferi sfaturi și soluții personalizate pentru a alege amplasamentul potrivit terrariului în cadrul spațiului dvs. și pentru a crea un aspect impresionant și atrăgător.

 

Cum intretinem un terrarium?

Intreținerea corectă a unui terrarium este esențială pentru a menține plantele sănătoase și aspectul estetic al acestuia. Iată câteva sfaturi și proceduri pentru întreținerea unui terrarium:

 • Udatul adecvat: Verificați nevoile specifice de udare ale plantelor din terrariu, deoarece acestea pot varia în funcție de specie. Este important să nu supraudați sau să subudați plantele. De obicei, este recomandat să udați terrariul atunci când stratul superior al substratului este ușor uscat. Utilizați apă filtrată pentru a evita acumularea substanțelor chimice nedorite în substrat.

 

 • Controlul umidității: Verificați nivelul de umiditate în terrariu și asigurați-vă că este potrivit pentru plantele din interior. Dacă umiditatea este prea scăzută, puteți folosi un pulverizator pentru a stropi delicat frunzele și substratul. Dacă umiditatea este prea ridicată, puteți deschide temporar capacul sau utiliza un ventilator pentru a asigura o circulație adecvată a aerului.

 

 • Tăierea și îndepărtarea plantelor moarte: Îndepărtați orice frunze sau tulpini uscate, bolnave sau moarte pentru a menține un aspect curat și sănătos al terrariului. De asemenea, puteți tăia și tunde plantele pentru a le menține forma și dimensiuneadorită.

 

 • Curățarea suprafeței: Curățați regulat suprafața terrariului de praf, murdărie sau urme de apă. Utilizați o cârpă moale și curată sau un burete pentru a șterge geamurile și capacul terrariului.

 

 • Monitorizarea luminii și temperaturii: Asigurați-vă că terrariul primește suficientă lumină naturală indirectă, de preferat lumină filtrată prin geamuri sau prin utilizarea unei surse de iluminare artificială potrivite. Monitorizați temperatura din jurul terrariului și asigurați-vă că nu este expus la schimbări bruște de temperatură sau la condiții extreme.

 

 • Fertilizarea: Dacă este necesar, puteți utiliza fertilizanți speciali pentru plantele din terrariu. Urmați instrucțiunile producătorului și evitați suprafertilizarea, deoarece aceasta poate fi dăunătoare pentru plante.

De ce sa apelam la ajutor specializat in amenajarea unui terrarium?

Alegerea unui ajutor specializat în amenajarea unui terrarium aduce multiple beneficii și asigură rezultate de calitate superioară. Iată câteva motive pentru care ar trebui să apelați la experți pentru amenajarea unui terrarium:

 • Cunoștințe specializate: Profesioniștii în peisagistică interioară au cunoștințe extinse în domeniul plantelor și amenajărilor interioare. Ei vor putea oferi consultanță și expertiză în alegerea plantelor potrivite, substratului adecvat, iluminării, umidității și altor factori esențiali pentru succesul unui terrarium.

 

 • Design creativ și estetic: Echipa specializată va putea crea un design unic și estetic pentru terrariumul dumneavoastră. Ei vor ține cont de preferințele dvs., stilul dorit și vor integra plantele și elementele decorative într-un mod armonios și atrăgător.

 

 • Experiență practică: Specialiștii în peisagistică interioară au experiență practică în amenajarea și întreținerea terrariilor. Ei știu cum să manipuleze și să plaseze plantele, să creeze stratificarea adecvată a substratului și să gestioneze aspecte precum drenajul și umiditatea. Astfel, veți avea certitudinea că terrariumul dumneavoastră va fi construit și întreținut în mod corespunzător.

 

 • Economie de timp și efort: Amenajarea unui terrarium poate fi o sarcină laborioasă și consumatoare de timp. Angajarea unei echipe specializate vă permite să economisiți timp și efort considerabile. Aceștia vor avea toate instrumentele necesare, cunoștințele și expertiza pentru a finaliza proiectul într-un mod eficient și profesionist.

 

 • Consiliere continuă: O firmă specializată vă poate oferi consiliere continuă și asistență pentru întreținerea terrariului după amenajare. Aceasta include informații despre udare, iluminare, îngrijirea plantelor și soluționarea eventualelor probleme care pot apărea.

 

Ce fel de servicii iti oferim noi ?

Vă oferim o gamă completă de servicii profesionale pentru a vă ajuta să creați și să întrețineți un terrarium frumos și sănătos. Iată serviciile pe care le putem oferi:

 • Consultanță și design personalizat: Vă stăm la dispoziție oferind consultanță specializată pentru a vă ajuta să alegeți tipul potrivit de terrarium în funcție de preferințele și necesitățile dvs. Vom colabora cu dvs. pentru a înțelege stilul dorit și vom crea un design unic și estetic pentru terrariumul dumneavoastră.

 

 • Selecție de plante și materiale: Vă putem ajuta să alegeți plantele potrivite pentru terrariumul dumneavoastră, ținând cont de factori precum lumină, umiditate și dimensiunea terrariului. De asemenea, vă putem furniza substraturi adecvate, pietre decorative și alte materiale necesare pentru amenajare.

 

 • Instalare și amenajare profesională: Echipa noastră de experți va asigura o instalare precisă a plantelor și a tuturor elementelor decorative în terrarium. Vom crea stratificarea corectă a substratului, vom amplasa plantele în locurile potrivite și vom adăuga detalii care să îmbunătățească aspectul general al terrariului.

 

 • Întreținere și servicii de igienizare: Oferim servicii de întreținere periodice pentru a vă asigura că terrariumul dumneavoastră rămâne într-o stare optimă. Acest lucru poate include udarea corespunzătoare a plantelor, tăierea și îndepărtarea frunzelor moarte, curățarea suprafeței și gestionarea problemele de drenaj sau de umiditate.

 

 • Consiliere și suport continuu: Vom fi alături de dvs. pe întreaga durată a proiectului și vă vom oferi consiliere și suport continuu. Vă vom ghida în privința îngrijirii specifice a plantelor, a soluționării problemelor și vă vom oferi sfaturi pentru a menține terrariumul sănătos și frumos.

De ce sa optezi pentru serviciile noastre profesionale ?

Cu noi, puteți avea încredere că veți primi servicii de calitate și că terrariumul dumneavoastră va fi amenajat și întreținut în cel mai bun mod posibil.

Echipa noastră de specialiști în peisagistică interioară vă va asigura un rezultat final remarcabil și vă va ajuta să vă bucurați de frumusețea unui terrarium captivant în spațiul dvs.

Formular cerere ofertă

Află mai multe despre cum te putem ajuta în obținerea unui spațiu verde de vis

+40 746 699 799                                                           Pentru a contacta telefonic un specialist din echipa noastră
salut@peisage.ro‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎ Dacă ai întrebări sau sugestii legate de serviciile noastre, ne poți scrie un email.
Program ‎‎‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‏ Ne găsești de luni până vineri de la ora 09:00 până la ora 19:00.
 • Drop files here or
  Max. file size: 8 MB.